Den korte Avis

En overbevisende jagt på Olof Palmes morder

Dines Bogø 

Af DINES BOGØ

Når kendte personer bliver myrdet opstår der næsten helt uundgåeligt myter om motiver og gerningsmænd! Mordet på statsminister Olof Palme i Stockholm fredag den 28. februar 1986 er ingen undtagelse.

 Der har været gættet på, at forskellige udenlandske organisationer stod bag mordet. Der har været forlydende om, at det var fraktioner inden for svenske statslige institutioner, der var utilfreds med den førte politik.Flere enkeltpersoner har været i søgelyset og nu afdøde Christer Pettersson blev dømt for mordet, men senere frikendt.Mordet på SveavägenOlof Palme blev skudt kl. 23.21 på Sveavägen. Mange vidner så ægteparret og flere bemærkede personer, der tilsyneladende interesserede sig særligt for parret, der denne aften ikke var ledsaget af sikkerhedsfolk fra SÄPO.

I krydset ved Tunnelgatan trådte en mand tæt på ægteparret. Han affyrede et dræbende skud fra en Smith & Wesson Magnum-revolver direkte i rygraden på Olof Palme. Et efterfølgende skud strejfede Lisbeth Palme.

Formodet gerningsmand

Cand. mag. journalist Paul Smith i Aarhus har i mange år beskæftiget sig med mordet. Senest har han i sin nyeste bog om sagen beskrevet den navngivne formodede morder. Paul Smith henviser også til flere danske sager.

I bogen gennemgår han detaljeret hele sagen og han analyserede de forskellige vidneudsagn. Han kommenterer det svenske politis behandling af sagen. En sag ”Polisen” med god grund ikke er stolt af.

I en tidligere bog skrev Paul Smith om den formodede gerningsmand ”GH” (født 1952). ”GH” skød sig for nogle år siden, da to politimænd bankede på hans dør. Ikke for at hente ham til fornyet afhøring, men fordi hans familie ikke havde hørt fra ham længe.

Først efter at effekter fra lejligheden var kørt væk blev Palme-efterforskerne orienteret om, at en af deres hovedmistænkte var død.

Var det morderen?

Svensk presse har omtalt sagen, men det virker ikke som om, at Paul Smiths gennemgang af sagen helt har overbevist alle om, at nu er løsningen fundet. Forfatteren har haft adgang til dele af det store rapportmateriale og han har talt med navngivne kriminalfolk samt ikke mindst kriminalfolk, der ikke ønsker deres navn gengivet.

Når man har læst bogen sidder man tilbage med en mærkelig fornemmelse af, at gennemgangen virker meget overbevisende, men samtidig kan det da ikke være rigtigt, at det virkelig er foregået på den måde.

Kan man forestille sig, at mord ikke skal opklares på grund af forskellige hensyn eller som måske i dette tilfælde, hvor politiet efterhånden ligefrem fik berøringsangst på grund af tidligere alvorlige fodfejl?

Hvorfor blev manden ikke afhørt meget tidligt? Han havde en registreret pistol af den type, som gerningsmanden brugte. Politiet havde tidligere anholdt manden, da han i en anden anledning havde brugt sin pistol. Vidnernes beskrivelse af gerningsmanden passede bedre på ”GH” end på Christer Pettersson.

Hvorfor skete der flere direkte fejl ved behandlingen af sagen? Paul Smith har sin forklaring i bogen: ”Palmes morder”, udgivet på Forlaget Hovedland i juni 2012.

 Den korte Avis, 3.7.13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *