Aftonbladet
Var han Palmes morder?
Ny dansk bog udpeger Christer Petterssons dobbeltgænger som mulig gerningsmand.
Han kaldtes Christer Petterssons dobbeltgænger og var et af sporene i Palme-efterforskningen.
Han boede kun et kvarters promenade fra mordstedet, ejede en magnumrevolver og brød sig ikke om Palme.
Da politiet bankede på hans dør for nogle år siden, skød han sig selv.
I en ny dansk bog udpeges dobbeltgængeren som en langt mere sandsynlig gerningsmand til mordet på statsminister Olof Palme end Christer Pettersson.
Forfatteren og historikeren Paul Smith har gravet tidligere ukendte dokumenter frem og desuden fået del av hemmelig information fra en kilde i Palme-efterforskningen.
I bogen Palmes mördare? beskrives hvordan politiet tidligt fik et tips om dobbeltgængeren.
Efterforskerne havde også af andre grunde fundet, at han var en interessant person.
Dobbeltgængeren var nemlig en af cirka 600 ejere til en revolver af samme fabrikat som det formodede mordvåben – en Smith & Wesson .357 Magnum – i Stockholms len vid tiden for mordet.
Stemte med gerningsmandsprofil
Efterforskningsledelsen besluttede at samtlige sådanne registrerede våben skulle undersøges. Ejerne skulle redegøre for hvor våbnet havde befundet sig i tiden for mordet og hvilken ammunition de haft tilgang til. Fandtes der ammunition tilbage, skulle to patroner afleveres for undersøgelse af den såkaldte blyisotop-sammensætning, som siden skulle sammenlignes med mordkuglerne.
Våbnet skulle derefter have et OPV-nummer (Olof Palme Våben) og prøveskydes.
En sådan indkaldelse sendtes til dobbeltgængeren, og senere to rykkerskrivelser, men han mødte aldrig op.
I august 1993 opdagede Palmeefterforskerne, at hans våben stadig ikke var blevet prøveskudt.
Da polisen fik fat i ham på telefon i januar 1994, berettede han at han ikke længere havde våbnet. Han oplyste, at han solgte det to år før til en ukendt person i Kungsträdgården.
I januar 1995, ni år efter mordet, indkaldtes han til forhør. Det skete igen i 1998.
Han passede nemlig også på en række punkter på den gerningsmandsprofil, som var lavet.
Det fremkom, at han havde aversioner mod Olof Palme.
Samma dag som mordet skete, indeholdt aviserne overskrifter om at omsætningsafgiften på aktiehandel skulle forhøjes. Aktierne faldt med 8 procent.
Dobbeltgængeren, som havde investeret en større spillegevinst i aktier, belånt disse og købt nye, ramtes negativt.
Økonomiske problemer var også årsagen til at han senere solgte sin revolver, oplyste han. Han vat kommet efter med hyren i flere måneder.
Våbnet er aldrig fundet. Granskningskommissionen som undersøgte politiefterforskningen var i 1999 kritisk til at sporet ikke var fulgt bedre op på et tidligere stadie.
Aftonbladet er det eneste nyhedsmedium som hat truffet ”dobbeltgængaren” for et interview. Han berettede dengang hvordan han ventede på at efterforskerne skulle høre af sig.
”Åben! Det er politiet!”
Årene gik og i august 2008 ringede hans bror til politiet. Han var urolig for broderens situation og bad dem tage ud og tjekke.
I den danske bog beskrives hvordan patruljen tog til lejligheden udenfor Stockholm, ringede på flere gange men ikke fik noget svar.
Til sidst bankede betjentene hårdt på entrédøren mens de råbte:
– Åben! Det er politiet!
Straks efter hørtes et skud.
Den dengang 56-årige mand havde skudt sig selv.
Først et godt stykke tid senere fik Palme-efterforskerne at vide, at “dobbeltgængaren” havde begået selvmord. Då var det for sent at lede efter beviser, lejligheden var allerede tømt.
Ifølge Aftonbladets oplysninger led manden af depressioner og havde forberedt selvmordet ved at skrive et brev med instruktioner om hvordan alt skulle ordnes efter hans død. Enligt samme kilder fandtes intet ”Palme-relateret” hverken i lejligheden eller i hans brev.
Anders Johansson, 6.6.12