Karen Smith’s Erindringer

Paul Smith orienterer: På den ‘Palmefri zone’ skrives om forhold og begivenheder, som intet har med Palme-mordet at gøre. Livet er jo andet og mere end mordet på Olof Palme.

Mindeplade

Da jeg selv er fra Istedgade, Vesterbro i København, lægges ud med min mor Karen Smiths (1921-1987) ikke færdiggjorte erindringer fra Istedgade. Bogens arbejdstitel var Swingpjatte fra Istedgade.

Desværre slutter erindringerne inden hun nåede frem til swingpjatte- og besættelsestidens mere dramatiske begivenheder. Dem tog hun ellers livligt del i under folkestrejken i 1944, hvor hun boede i Istedgade nr. 73 mellem Saxogade og BarrikadeDannebrogsgade – lige i begivenhedernes centrum. Hun har en enkelt bemærkning om dette i erindringerne:

“Vi boede lige midt i smørhullet, hvor det gik hedest til under besættelsen med væltede sporvogne, bål og barrikader, nemlig i nr. 73, der lå midt imellem Dannebrogsgade og Saxogade. Når der var spærretid skulle beboerne i vores stykke af Istedgade altid være inde en time før beboerne i alle andre dele af København.”

Efter krigen blev hun gift med min far, Erik Smith, (1924-1980), og de flyttede ind øverst oppe i baghuset i Istedgade 7Brigaden7A.

Inde i porten ind til baghuset var der i asfalten et hul efter en tysk håndgranat.

Min far, som sammen med sin storebror Kurth var med i Frode Jakobsens illegale modstandsorganisation Ringen, holdt en lav profil under Folkestrejkens voldsomme begivenheder. Sådan lød ordren fra modstandsbevægelsens ledelse. Lillebror Gösta var sendt til faster Anna i Blekinge. Han kom hjem som soldat i Den danske Brigade den 5. maj 1945.

BryllupMorogFar

I 1946 blev mine forældre gift i Eliaskirken på Vesterbro Torv.

Oprindelig var min far fra Saxogade, men senere flyttede familien Smith til Istedgade 97, hvor de boede under besættelsen. Sommeren tilbragtes i kolonihavehuset i Advedøre.

Til sidst: Selvfølgelig er det også muligt, at andre emner senere vil blive taget op her på den ‘Palmefri zone’.

Men uanset hvad: God fornøjelse!

Marie on May 24, 2024 at 10:01 am said:

Hej Paul.
Først og fremmest tak for at dele din mors erindringer – det er simpelthen guldkorn! Jeg har sådan nydt at læse det.
Jeg faldt over det i forbindelse med en skrivestue på arbejdermuseet hvor vi blandt andet arbejdede på at få fyldt på din mors Wikipedia side. Jeg ville så gerne have mulighed for at lægge et billede op af hende, men jeg kan simpelthen ikke finde et der er fri af ophavsret – har du et du vil give tilladelse til at jeg bruger?
På forhånd tak.
/Marie

PaulSmith on December 1, 2024 at 3:31 pm said:

Jeg har lagt et billede ind af hende på Google. Det har jeg selv taget, og hun sidder med sin kat Anthon. Det må du gerne bruge.
Mange hilsner
Paul Smith
PS: Det sene svar skyldes, at jeg har haft problemer med at komme ind på hjemmesiden og redigere i teksten. Det er nu 7 – 9 – 13, forhåbentlig løst-

Gry Bach on May 13, 2024 at 1:10 pm said:

Kære Paul,
Jeg skriver til dig på vegne af Arbejdermuseet, da vi er interesserede i at opnå kontakt med dig. Vi eftersøger materiale om Karen Smith, heriblandt billeder og sangtekster, til forskellige projekter.

Du kan kontakte mig på mail glk@arbejdermuseet.dk

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Med venlig hilsen

Gry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *