Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge!

Informations Povl Høst-Madsen skrev om bogen den 8.5.1986:

Fri!

Jacob Haugaard og Paul Smith har lavet en bog, som er et opgør med lønarbejdets tyranni. Kulturredaktøren bad mig læse den og skrive en anmeldelse, men efter at have læst dette værk har jeg fortalt ham, at det gider jeg da bare ikke.

Vestkystens anmelder, digteren Ulf Gudmundsen fra Fanø, var knapt så arbejdssky:

Nu rabler det

Jacob Haugaard vil i enhver situation kunne klare sig på udseendet alene. Det er derfor en absolut fornuftig og seriøs idé at lade ham optræde som blikfang i pin-up stil på forsiden af ”Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge!”

Nu er det jo imidlertid ikke udelukkende det ydre, det kommer anpå. Så vi må notere, at Jacob H. ikke alene er smuk, men også klog.

For resten er der flere kloge hoveder i denne bog, bl.a. Karen Smith, men da især Paul Smith, som i allerhøjeste grad har sat sit præg på værket.

Og hvad er det så? Et samlebind, der tegner et billede af Jacob Haugaards politiske karriere. (Han er førstemand indenfor Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer) En gut med format til at sige det, tiden har behov for. Hans første gennemslagskraftige valgslogan var således ”Gør fregatten Jylland kampklar!”. Og kom nu ikke og sig, at der er tale om en Århus-historie, for bogen her vil kunne fås over hele landet.

Der er først og sidst tale om en hyldest til det surreelle anarki. Så det er, på flere planer, befriende læsning.

Ånd og ukueligt kampmod præger dette værk, som ville have været oplagt til en filmatisering, dersom Marx Brothers stadig var iblandt os.

Det er vel nok godt for den bog, at man har valgt at præsentere Jacob H. på forsiden og Paul Smith på bagsiden.

 

Per Drustrup Larsen fra Lektørudtalelserne skrev:

Ikke mindst som indlæg i tidens debatten, men også som dokumentation over SABAE’s (Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer) skæve synsvinkler på mangt og meget er denne bog velkommen. Den indeholder eksempler på skriverier fra især de to redaktører i perioden efter 1979 om emner som Haugaards kampagner ved folketingsvalgene, kommentarer til diverse aktuelle sager og almene samfundsforhold, 1. maj aktiviteter og m.m.m.

Der er talle om artikler, sange, notitser og kronikker, der tidligere har været bragt i diverse tidsskrifter m.v., og som på denne måde i samlet form stilles til rådighed og oplysning for en måbende offentlighed. Bogen er meget morsom, tingene stilles ofte så meget på hovedet, at humoren bliver vedkommende, vanvittig og meget satirisk.

Ja dak, ja dak å … jadak!

Henrik Tjalve skrev 21.7. 1986 i Holstebro Dagblad:

Arbejdssky elementer på krigsstien

Jacob Haugaard har været med til at gøre livet vanskeligere for alle danske billetkontrollører. Vendingen ”ja tak” er efter Haugaards optræden i TV Kanalen fra at være en neutral konstatering blevet en dramatisk ytring, som uundgåeligt sætter smilebåndene i gang.

Står det til Haugaard og Paul Smith bør arbejdet, dette stykke ikke-liv, også betragtes fra den humoristiske side. Ingen kan for alvor forbind noget attråværdigt ved et arbejde. Annoncer med ”stillinger tilbydes” bør følgelig bortcensureres fra pressen.

”Hvis arbejde er sundt, så gov det til de syge!” red. Af de herrer Haugaard og Smith, som selvfølgelig kommer fra Århus, indeholder et virvar af ind- og udfald mod vort gale penge- og arbejdsfikserede samfund. Privaterier men også vittige og hårdtslående tekster kan nok sætte læserens tankekraft på arbejde, og det er en tilladt form! Måske bliver man så besnæret, at man tlslutter sig SABAE (Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer) og erklærer landsens arbejdsformidlere, djævelens yngel, krig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *