Hold Kæft

Socialistisk Dagblad:

Den lille og den store magt

 Cabaret’en Hold Kæft har atter fået mæle. Husets Forlag i Århus, der nu også blander sig i teatrets verden, havde oprindelig programsat den nye cabaret om ytringsfrihed til efteråret 1981; men på grund af skuespillerfrafald måtte den puttes i mølposen.

Men i søndags skete det. I de mest utaknemmelige omgivelser, jeg nogensinde har oplevet en premiere. På Café Himmelblå i Århus – holdt i skærende hvidt – skulle Paul Smith og Peter Hejgaard forsøge at råbe, synge og spille de halvfulde og halvskæve gæster op. Det gik egentlig meget godt, og det vil formentlig gå endnu bedre, når man på den landsdækkende turné, der er planlagt, møder nogle mere taknemmelige publikummer.

Peter Hejgaard & Paul Smith ved en senere optræden med ‘Hold Kæft’ i Café Himmelblås gårdhave under Århus Festuge 1982.

Smith og Hejgaard udstiller en række af magtens mere eller mindre succesfulde forsøg på at knægte ytringsfriheden som da den uheldige energiminister forsøgte at kvæle en film om en prinsesse, der blev halshugget i en stat i Mellemøsten, der leverede olie til Danmark. Den får vi præcist og klart omskrevet fra den gamle Liva Weel-vise om det lille ”Nå”.

Den lille magt vil Smith og Hejgaard også gerne afsløre. Som vi finder den hos karrieredrengene mod rundsavene på albuerne og rosen i knaphullet i visse socialforvaltninger landet rundt; jeg kom selv til at tænke på én, der har adresse på Clemensbro i Århus.

Om cabaret’en er venstreorienteret?

På en måde nok. Men venstrefløjen slipper nu ikke for tiltale af den årsag. Her udstilles store og små venstrefløjs-pampere, så jeg måtte hen og ha’ en bajer mere, da de meget frit efter Jesper Jensen og Benne Holst forklarede os sandheden om 1. Maj: ”Den 1. Maj står pamperne på mange men’skers skuldre. Den 1. Maj ….”

Søren Eriksen, 2.4. 1982.

 Hold Kæft, cabaret fra Husets Forlags Tourne-theater i Århus. Tekst: Paul Smith, musik (delvis): Peter Hejgaard.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *