Retsmedicineren Kari Ormstad
Konspirations-teoretikerne henviser gerne til retsmedicineren Kari Ormstad, som obducerede Palme. Hun mente, at det var professionelt at affyre kun et enkelt skud mod kroppen – og ikke mod hovedet: [1]
”At skyde mod hovedet er vanskeligt, hvis man vil være sikker på at ramme. Dels er hovedet ganske bevægeligt, og dels er der en stor chance for at overleve, hvis man rammes dér (sic!). Der skal skydes vældig godt for at man ikke skal overleve. Det er ganske risikofyldt, at skyde folk i hovedet.”
Ja, for ofret, som rammes i en afstand af få decimeter! Med et projektil på næsten 9 millimeters tykkelse, vil et offer i heldigste fald overleve som førtidspensionist. Ikke som statsminister. Der er faktisk en årsag til, at soldater bærer hjelme. Og Christer Andersson var kendt som en dygtig skytte.
Ikke alle læger delte Ormstads opfattelse, jf. modstandsmanden Kristian Hansen, som under besættelsen likviderede Gestapo-stikkere i Odense: [2]
”Lægerne havde fortalt os, at vi skulle give dem et skud bag højre eller venstre øre, hvis de begyndte at rejse sig. Én gang skød vi næsen af en SS-mand, der blev kaldt Jens Lyn, og bagefter sagde lægerne til os, at de ikke gad lappe sammen på de slyngler – vi måtte sørge for at dræbe dem ordentligt. Hovedet var det sikreste sted.”
I modstandsorganisationen BOPA havde man ingen vanskeligheder med at skyde stikkere – eller andre landsforrædere – i hovedet, jvf. den rapport som BOPA-leder Eigil Larsen i oktober 1943 modtog fra to sabotører: [3]
”Ved Kongens Nytorv mødte vi to Schalburgfolk. De kom gående med et par kvinder.
(…) Da vi kom til Bredgade, blev vi enige om at knalde dem ned. Vi (…) nåede dem ved Kongens Have, hvor vi trak skyderne og gav dem hver et skud i nakken. De styrtede omkuld uden en lyd. Selv kvinderne, der var sammen med dem, gav ikke en lyd fra sig, da vi forsvandt.”
[1] Jvf. den hemmeligstemplede del af Marjasin-kommissionens afhøring af Kari Ormstad.
[2] Jvf. Peter Øvig Knudsen: Efter drabet, p. 330.
[3] Jvf. Morten Møller: Hvem er Nielsen? En fortælling om kommunisten og modstandslederen Børge Houmann, Gyldendal, 2012.