Christer Anderssons stålbriller og nedsatte syn

På det pinlige pressemøde på Polishuset i Stockholm den 10. juni 2020 fremviste anklageren Krister Petersson et Powerpoint hvor Skandiamanden Stig Engström var iført sine stålbriller. Flere vidner havde påpeget, at morderen bar sådanne briller.

Af Paul Smith

Stig Engström.

Men Krister Petersson fortav, at da Christer Andersson blev afhørt den 24. februar 1995 [1], upplyste han, ”… at han havde nedsat syn på minus 3,5 til minus 4,0 på venstre øje, og desuden svagere syn på det højre. (…) Han oplyser vedrørende sine briller, at han har anvendt forskellige slags briller, både af plastik og metal. Han har også anvendt kontaktlinser.”

Christer Andersson anvendte altså også stålbriller.

Men hvorfor ikke spørge hans lillebror Kurt, jvf kriminalinspektør Per Hejdebäcks telefonforhør af broderen:[2]

”Kurt havde tænkt lidt og funderet over fantombilledet, som blev publiceret efter mordet. Denne person var aldrig afbildet med briller og Kurt ville nu meddele, at Christer ved tiden omkring mordet havde briller. Han var nærsynet och så ungefær lige så dåligt som Kurt selv, som har minus 4 på begge øjne.

Christer var alltså tvunget at jævnligt bære briller for at kunne klare sig. For cirka 4 år sidan (dvs. 1991, PS) blev han opereret for sin nærsynethed och slap derefter med at bære briller.”

Christer Andersson anno 1983.

Christer Andersson anno 1982 – inden han blev opereret for sin nærsynethed. Det var denne type briller han anvendte på mordtidspunktet.

Dette fotografi har Krister Petersson også set, men han fortav alt om det. Men det var vel ikke så mærkeligt:

Han gav kun Christer Andersson 45 sekunders omtale!


[1] Jf. kriminalinspektör Bengt Ödmarks politirapport.

[2] 30. januar, 1995, kl. 8.45.