Politikens Thomas Heine udstiller sin uvidenhed, 2

Titlen “Palme-ekspert” sidder løst på “organet for højeste oplysning”!

Politikens Thomas Heine lader sig i en baggrundsartikel om Palmemordet (28.2.16) besnære af, at blandt ”50 ’Palme-eksperter’ er de fleste overbeviste om, at [Christer] Pettersson var morderen…”

Havde han foretaget blot en smule research, havde han bemærket, at prædikatet ”Palme-ekspert” sidder meget løst Sverige.

En af ’eksperterne’ var en skuespiller, som tilfældigvis så samme film som Palme-parret den aften, hvor de senere blev myrdet.

Andre synes at være valgt ud fra kriteriet: ”Kendt fra TV”!

Dobbelt-mordet på Peder Bangs Vej

Hvornår spørger Politiken ”50 eksperter” om deres mening om Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej? Med Jacob Haugaard, Preben Elkjær og Jarl Friis-Mikkelsen i forreste geled – som eksperter?

Havde Heine foretaget blot et minimum af research, havde han opdaget, at stort set de eneste ’eksperter’ i panelet, var de politifolk, som blev spurgt. Og her var flere handicappet af, at de i sin tid havde set sig blinde på Christer Pettersson.

Nej, de to eneste virkelige eksperter er kriminalkommissær Jan Olsson og politiets profilekspert, dr. med. i psykiatri, Ulf Åsgård.

De er eksperter, fordi de brugte godt et år på at udarbejde en psykologisk gerningsmandprofil. Arbejdet gav dem et klart overblik over, hvad der skete på Sveavägen den aften, Palme blev myrdet. [1]

Senere diskuterede de deres arbejde fra FBI’s profil-eksperter fra FBI’s Akademi i Quantico, Virginia, USA.

Hvad siger eksperterne så?

Jan Olsson

Jan Olsson

Jan Olsson nægter at besvare spørgsmålet. Sådan arbejder han slet ikke.

Men havde Thomas Heine lavet en smule research og klikket lidt med musen på Aftonbladets net-avis, havde han fundet følgende Olsson-udtalelse fra 15. maj 2001:

“Han boede i kvarteret nær mordstedet på Sveavägen – og bor der muligvis fortsat. Han er nu mellem 55 och 60 år og højrehåndet.

Et meget ensomt menneske, en ensom ulv. Sådan var manden som myrdede Olof Palme.”

Ulf Åsgård siger en hel del mere:

Ulf Åsgård

Ulf Åsgård

”Jeg har et navn som jeg ikke kan sige højt, men jeg er overbevist om, at det er ham. Der fandtes en række belastende omstændigheder, og han passede godt ind i den profil af mordaren som jeg og Jan Olsson udarbejdede. Den personen dukkede tidigt op i efterforskningen men døde senare, så det kunde aldrig opklares.”

Denne mand er Christer Andersson.

[1] Jvf.: Jan Olsson og Ulf Åsgård: ’The Murder of Olof Palme. Crime Analysis and Offender Profile’, Swedish National Criminal Investigation Service, Stockholm, 1996.

Rapporten er fortsat hemmelig-stemplet.